kassasystem restaurang

Hur väljer man kassasystem?

Kassa
Lönsamhet

Eftersom restaurangbranschens aktörer ofta har vitt skilda sätt att arbeta är det svårt för ett och samma kassasystem att täcka alla behov åt alla krogar. När ni ska välja system är det därför viktigt att ni funderar över vad specifikt er verksamhet behöver. 

Försök att identifiera de 4-5 punkter som är kritiska för er i ett kassasystem – för en smidig drift, kostnadskontroll och lönsamhet. Här är några exempel på vad ni kan leta efter.

Funktionalitet och enkelhet

Självklart ska kassasystemet ha den funktionalitet som krävs för att stödja din verksamhet. Men det är precis lika viktigt att kassasystemet kan anpassas efter just er verksamhet och era arbetssätt – ni ska inte behöva ändra på hur ni arbetar för att passa ett nytt system. 

Skalbarhet och flexibilitet

De flesta krog- och hotellverksamheter har toppar och dalar, och då är det viktigt att kassasystemet kan möta dem. Till exempel kanske ni behöver fler kassor under sommarmånaderna, kassor på uteserveringen eller på tillfälliga försäljningsställen. Det kan också vara så att ni under en dag har olika behov, som exempelvis skiftande behov av kassa och kortterminaler i bar och servering beroende på var gästerna befinner sig. Se därför till att ditt kassasystem inte är låst i sin uppsättning. 

Användarvänlighet

Användarvänlighet är en annan vital parameter. Allt går bättre – och ni gör färre fel – när alla medarbetare förstår systemet. Intuitiva gränssnitt – tänk iOS eller Android – minskar kostnaden för misstag och skapar ökad kundnöjdhet, samtidigt som ni ökar effektiviteten i driften.  

Digitalisering och integrationer

Dagens restauranger blir allt mer digitala, och  samtidigt en del i ett digitalt ekosystem. Det kan därför vara smart att undersöka hur ditt framtida kassasystem fungerar tillsammans med andra aktörer och system, typ Bokningssystem, Leverans, Personal, Ekonomi, Analys, Inventering och liknande.

Framtidssäkert

Gästbeteenden förändras snabbt och det är därför viktigt att Kassasystemet både fungerar idag – och utvecklas för framtiden. Mobile Order och integrationer mot stora deliverytjänster är funktionalitet som blir allt viktigare, och vem vet vilka krav som ställs om några år. Hitta ett system som utvecklas i takt med att nya behov uppstår hos er och era gäster.