kassasystem restaurang

Hur kassasystemet påverkar er lönsamhet

Kassa
Lönsamhet

Hur påverkar kassasystemet er lönsamhet?

Många krogar, caféer och upplevelseföretag kanske bara tänker på sitt kassasystem som ett sätt att ta betalt. Men rätt använt kan rätt kassasystem göra mycket mer än så. 

Här är några sätt ni kan låta ert kassasystem bli ett verktyg för ökad lönsamhet.

Sänk era kostnader

För det första: ett lätthanterligt och användarvänligt kassasystem kommer att spara tid och frustration – och minska risken för onödiga misstag. Det säkrar hållbar och god lönsamhet. Att samtliga medarbetare också utbildas i systemet är också viktigt, alla bra system har ett genomgripande tänk som optimerar flöden och sänker kostnader.

Här är tre andra sätt som ert kassasystem kan sänka era kostnader:

1. Ett flexibelt kassasystem gör det möjligt att flytta runt kassapunkter, ändra användningsområden på samma enheter och liknande och därmed kan du spara in på inköp och licenser. Bli dock inte ”dumsnål” här – en extra kassapunkt kan ge större flexibilitet och säkerhet till en marginellt större kostnad.

2. En bra koppling mellan kassasystemet och inventerings/inköpssystem kan sänka kostnaderna rejält – inte minst för att ni sparar tid och pengar på att behöva bygga den integrationen med hjälp av dyra konsulter.

Men varför ska ni alls ha en koppling mellan kassa och inventering och inköp? Jo, för att när de kan kommunicera med varandra så uppstår många fördelar. Inköpssystemet kan till exempel prata med kassan för att se vad som behöver köpas in beroende på vad som sålts under kvällen. Eller så kan inventeringssystemet hjälpa er att minska matsvinnet genom att meddela kassan vilka varor som håller på att bli gamla och därför bör säljas inom kort. Möjligheterna till vinster och kostnadsbesparingar är stora när dessa processer kan automatiseras.

3. En ”self-service”-kassa sänker personalkostnaderna. Self Servce, eller expresskassor, blir allt vanligare. Och det är inte så konstigt. De möjliggör beställningar utan att kräva tid av medarbetarna – som istället kan lägga tid på att mersälja. Eller så kan ni helt enkelt minska bemanningen. 

Höj intäkterna

Ett bra och modernt kassasystem säkrar först och främst att golvet kan jobba med kvalitet: med rätt saker, på rätt sätt, i rätt tid. Driften flyter optimalt helt enkelt. Det innebär att ni kan ta bättre hand om gästerna, sälja mer och höja era intäkter.

Här är tre andra sätt som ert kassasystem kan hjälpa er att höja era intäkter:

1. Ett bra och modernt kassasystem kan koppla mot miljöer utanför matsalen – och hantera bland annat take away, delivery-tjänster och lunchbeställningar. När kunden kan beställa via mobilen skapas också nya intäktsmöjligheter – inte minst för uteserveringar och på arenor. Det är bara fantasin som sätter begränsning för hur nya smarta intäkter kan skapas med modern teknologi.

2. Analysera mera. Kassan kan också ha stöd för koppling mot ett analyssystem, som kan berätta för er var marginalerna är högst – och vilka drycker och rätter ni bör sälja mer av för att öka er lönsamhet. 

3. Sälj mer med Self Service. Om expresskassan kan sänka personalkostnaderna så kan den också öka intäkterna. Gäster har nämligen en tendens att köpa mer när de får klicka på egen hand. Dessutom kan servicen jobba mer fokuserat på service och merförsäljning.

Det här är bara några sätt som ett smart kassasystem kan bli mycket mer än ett sätt att bonga försäljning. Läs mer här om hur ni väljer rätt kassasystem för er verksamhet.